Senderisme als Pirineus

Highlights Cerdanya, Alta Cerdanya Francesa i Andorra


Senderisme als PIRINEUS “La Cerdanya”

Highlights de la Gran Vall dels Pirineus, la Cerdanya, Alta Cerdanya Francesa i Andorra


Senderisme als Pirineus “La Cerdanya” la Gran Vall


La Cerdanya és una de les valls amb més amplitud d’Europa. Està formada per una gran plana amb una altitud mitjana de 1100m, coronada al Nord per les serralades pirinenques de la Tossa Plana (2905m), Puigpedrós (2915m) i el massís del Carlit (2921m) i pel Sud per l’espectacular serra calcària del Cadí amb pics com el Vulturó o el Puig de la Canal Baridana amb prop de 2650m de o les Serres del Moixeró, essent el pic més alt el Moixeró amb 2409m i la Tossa d’Alp amb 2536m i el massís del Puigmal (2909m).


L’ orientació Est-Oest de la vall condiciona la seva climatologia impedint que els vents humits del nord o del Sud puguin penetrar dins la vall, tot creant un clima molt benigne amb molts microclimes que la converteixen en la vall amb més diversitat floral d’Europa i el que és més interessant, més hores de sol que el mateix desert d’Almeria amb més de 3000 hores de sol anuals, que fan que diversos projectes sobre l’energia solar, tinguin lloc en aquesta vall pirinenca. Les precipitacions si que cauen abundants d’alt de les muntanyes i descendeixen per valls laterals, antigues valls glacials, desembocant al riu Segre que recorre tranquil tot regant la gran i rica plana agrícola on hi trobem a l’hivern nombroses vaques i cavalls que a l’estiu estan pasturant per les muntanyes.


Tanta riquesa natural, tanta diversitat floral i animal (que atrau naturalistes d’arreu del món) ho són gràcies al fràgil equilibri entre la humanització i preservació de la natura. No és d’estranyar doncs que la major part de la vall està preservada per figures com Reserves Naturals o els Parcs Naturals del Cadí-Moixeró o el Parc Regional Natural des Pyrenees Catalanes.


Malgrat l’isolament de la Cerdanya fins a la construcció dels túnels del Cadí i del de Puymorens que la van apropar a grans ciutats com Barcelona o Toulouse, no va impedir que des de temps prehistòrics estés densament ocupada i que diferents pobles s’hi instal·lessin deixant un gran patrimoni cultural i històric que podem anar descobrint a mesura que recorrem la seva immensa xarxa de senders (esglésies i ermites romàniques, castells medievals, cabanes de pastors, dolmens, museus, cases noucentistes i modernistes…). La Cerdanya ha estat a més per la seva situació fronterera, una ruta de fugida (càtars, protestants, jueus….) i sobretot, una terra d’acollida


Des del 1964 la vall cerdana, està partida en dos estats, conserva un dels pocs enclaus que hi ha a Europa, Llívia. Gràcies als acords de Schengen, els cerdans tornem a estar units i és molt curiós observar com el pas del temps ha deixat diferents costums a un costat i l’altre de la frontera. Tot això no ha fet sinó enriquir el folklore, gastronomia i tradicions de la Cerdanya amb molts accents diferents, sempre partint però de la seva catalanitat, ruralitat i sentiment pirinenc (la Cerdanya Francesa).


Degut al seu clima tant particular, és a la Cerdanya un dels llocs a nivell mundial on primer va néixer el turisme i és que els metges de  finals del S. XIX prescrivien a molts malalts de l’alta burgesia catalana, que hi anessin a fer estades llargues per a recuperar-se, principalment de malalties respiratòries. Avui en dia, és també el lloc de segona residència d’artistes, esportistes d’elit, cantants famosos i rics burgesos.

La Cerdanya és terra transfronterera.

 

Algunes de les muntanyes més important:


ASSEGURANCES de responsabilitat civil, sanitària i de rescat per a totes les activitats.

GUIATGE i acompanyament per monitors i guies titulats en cada una de les activitats.

– El MATERIAL indispensable per desenvolupar les activitats.

GESTIÓ del programa i de l’allotjament escollit.

IVA inclòs.

Els colls més emblemàtics:


Coll del Pendís: roba

Coll de Finestrelles fins a la zona de l’activitat.

Collada de Toses. Directament a l’allotjament. Fins 16

Coll de Puymorens. Directament a l’allotjament. Fins 16

Portella de Meranges. Directament a l’allotjament. Fins 16

Portella Blanca. Directament a l’allotjament. Fins 16

Portella d’Engraït. Directament a l’allotjament. Fins 16

Port de Vallcivera. Directament a l’allotjament. Fins 16

Port del Perafita (pas dels Andorrans). Directament a l’allotjament. Fins 16

Coll de Pal. Directament a l’allotjament. Fins 16

Pas dels Lladres. Directament a l’allotjament. Fins 16

Pas dels Gosolans. Directament a l’allotjament. Fins 16

Grans senders de la Cerdanya:


– El Sender GR.11 un cop feta la reserva són limitats. Hi han activitats que un cop reservades NO permeten canvis.

– El Sender GR.7

– El Camí dels Bons Homes.

– El Camí de Sant Jaume.