Raquetes de neu

Per què recomanem un Guia de Muntanya per anar amb Raquetes?

La importància d’anar sempre acompanyat d’un Guia de Muntanya quan fem Raquetes de Neu

1.- Les excursions amb raquetes de neu és una de les activitats on és més important la presencia d’un guia de muntanya, ja que quan fem excursions NO hi ha camins!! Els camins d’estiu estan tapats per l’espessor de la neu, i això fa que no puguem seguir un recorregut determinat. La gran majoria d’excursions és fan camp a través, seguint itineraris que s’han de conèixer prèviament.

2.- Per aventurar-se a realitzar una sortida amb raquetes de neu sense un guia, doncs hem de tenir molt clar el recorregut, els llocs per on passem, els perills que ens podem trobar, la meteorologia… La nostra recomanació és que si aneu sols, doncs busqueu circuïts de molt baixa complexitat i a poder ser que estiguin balizats.

3.- La meteorologia és un factor determinant per garantir l’èxit o el fracàs d’una excursió de raquetes de neu: a l’hivern i a la muntanya tenim una meteorologia i climatologia molt canviant. Un dia assolellat en qüestió de minuts podem trobar-nos amb una boira espessa que no ens permeti veure més enllà de 4-5 metres. O de sobte que es posi a nevar amb forta intensitat. O que arribem en un lloc on les fortes ràfegues de vent no ens permetin continuar.

La meteorologia a l’hivern és molt dura i a part de conèixe-la, s’ha de saber com reaccionar i actuar en cada cas. Hem d’estar preparats per el pitjor dels casos. Si no és en aquestes condicions us recomanem que us acompanyi un monitor especialitzat.

4.- Coneixement del medi i del terreny en altres èpoques de l’any: quan anem per sobre la neu només veiem el que hi ha per la superfície d’aquesta neu, però és molt important també el que hi ha a sota. Tenir coneixements d’això en pot salvar de patir importants incidents. No és el meteix progressar per sobre d’un prat de muntanya cobert de neu que progressar per una zona rocosa on el mantell de neu tapa els forats ens els quals podem caure-hi sencers. Els mapes no indiquen els tipus de terrenys. El conèixement previ de la zona és la única eina per evitar circular per zones perilloses.

5.- L’estat de la neu i els diferents tipus de neu: per aventurar-nosLlacs de les Bulloses amb raquetes de neu anar sols a la neu és imprescindible tenir quatre nocions bàsiques dels diferents tipus de neu i del seu estat. No és el mateix caminar per una neu dura, que per una neu pols, que per una neu inestable, que per una neu primavera. Cada neu té els seus inconvenients i els seus aventatges, però estar clar que els hem de conèixer al detall.

I a més a més sempre hem de tenir present que durant una excursió o travessa podem trobar-nos diferents tipus de neu i també diferents estats de la neu a mesura que van transcorreguent el dia. Tot això comporta poder progressar més ràpid, més lent o realment tenir dificultats per progressar. Hem de saber llegir la neu i modificar el nostre itinerari sobre la marxa.

6.- L’ús dels GPSs en les excursions amb raquetes de neu: l’ús d’aquests aparells és més perillós que beneficiós pel senderista inexpert en muntanya hivernal! L’ús del GPS amb gent inexperta està comprovat que provoca una gran quantitat d’accidents i pèrdues a la muntanya. És molt freqüent el fet de descarregar-te un track per internet que han fet uns excursionistas i voler-la seguir, però això té un gran perill!!!! La ruta que et descarregues es va fer en unes condicions concretes, amb una meteorologia concreta, amb un gruix de neu concret, amb un estat de la neu concret i amb una estabilitat de la neu concreta. Penseu que amb 24h de diferència la neu pot canviar enormement!!!! Són molts els accidents que cada any es produeixen per voler seguir un track i no tenir ni idea sobre neu. Per tant el nostre consell és que l’ús del GPS és important com una ajuda, com una eina més per guiar-nos, però NO pot ser IMPRESCINDIBLE. Hem de conèixer el terreny, el seu estat i les possibles alternatives a prendre en cas de males condicions.

7.- Quan planifiquem una ruta em de conèixer els llocs d’aixopluc: petites cabanes, petits refugis de pastor, petites coves… Aquests llocs per molt rudimentaris que siguin ens poden salvar d’un gran problema en cas de condicions extremes.

8.- Hem de tenir nocions de primers auxilis i de com actuar en cas d’accident. Tenir un problema a la muntanya a l’hivern no té res a veure en tenir-lo al mateix intret però a l’estiu.

Tenir clar com hem de sol·lucionar els problemas i com actuar en cada moment, pot evitar passar situacions de pànic.

9.- Anar acompanyats d’un guia a l’hivern és molt important. NO us deixeu emportar per aquells pensaments “JO AIXÒ JA M’HO CONEC QUE HO HE FET MIL COPS A L’ESTIU”. Us en podríem explicar molts casos d’aquests, de gent que amb aquests mateix pensament van tenir problemes amb una excursió a l’hivern.

PAQUETS RELACIONATS