Puigcerdà

Cerdanya


Puigcerdà

Història de Puigcerdà

Puigcerdà és considerada una de les viles més encantadores de tot Catalunya. Fent referència a la seva història podem dir que aquesta vila va ser fundada cap al 1175 – 1176 pel rei Alfons I. Aquest home va comprar una parcel·la en el terme de Rigolisa en la qual es va desenvolupar l’eixamplament de Puigcerdà. Poc a poc la població va anar creixent i aleshores Puigcerdà es va anomenar Podiocerdana o Podiumceretani que significa “el Puig dels cerdans”.

La Vila va tenir el seu punt cabdal cap a mitjans de segle XIV, quan era la sisena població de Catalunya amb un gran mercat com a principal atracció. El gran creixement econòmic que es va generar a finals del s. XIII va portar a l’arribada dels religiosos, mendicants i dels jueus, bàsicament des de Narbona, el Rosselló i Vilafranca de Confloent. Arran d’aquest fet es va eixamplar el traçat de l’antiga muralla pel seu vessant nord i nasqué un nou Barri anomenat Vilanova i on hi edificarien el call jueu. Això va ser el segon eixamplament de la Vila.

Estany

Sustentat per la sèquia, el llac ha estat el gran subministrador d’aigua tant per al regadiu com per a la neteja dels recs i les clavegueres dels carrers i per fer front als incendis, funcions algunes de les quals encara compleix. El peix era un bé que també s’atribuïa a l’estany ja que al voltant del segle XVIII hi havia truites, bagres, barbs i fins i tot anguiles. Avui en dia els peixos més comuns són la carpa, el barb roig, el gobi i la truita comuna. Els signes van ser introduïts cap al 1928 i a nivell avícola s’hi pot trobar vàries espècies d’ànecs i a vegades també hi ha espècies com el bernat pescaire, el gavià argentat o la polla d’aigua.

Campanar de Santa Maria

Era el de l’antiga església de Santa Maria; una construcció gòtica la qual omplia gran part de la plaça. A partir de l’any 1177 es va construir i fou enderrocada el 1936. El campanar té 35 metres d’alçada i recolza el seu pes sobre quatre pilars rectangulars de granit a partir d’on arrenca la torre octogonal. A la part superior trobem una ampla terrassa, la qual té una vista panoràmica extraordinària. Va patir greus detriments al llarg dels segles, majoritàriament per part d’incendis, ja sigui per culpa dels llamps o bé per accidents els quals poguessin ocasionar incendis. El 1876 s’hi van fer obres a la part superior i l’última rehabilitació tingué data a partir de la dècada dels 90 del passat segle.

Avui en dia està oberta al públic els mesos de juliol i agost perquè els visitants puguin gaudir de les seves increïbles vistes a tota la Cerdanya.

Gastronomia a Puigcerdà

Al parlar de la gastronomia típica de la Cerdanya parlem d’una cuina occitana barrejada amb la francesa, el que fa que sigui un lloc ideal pels amants de la gastronomia.

Per la seva situació geogràfica, l’abundància de productes autòctons determinen la cuina de la Cerdanya. Verdures, cereals, caça i pesca, aus i ovins són els productes que s’introdueixen en els diferents guisats del país, adequats sempre a cada època de l’any.

A la Cerdanya parlem de productes típics com el trinxat, la mel i melmelada, el formatge i mantega, formatge de tupí, embotits i conill amb moixerons entre d’altres.

 

 

Descobreix els Pirineus

Què més podeu visitar amb Discover Pyrenees?