Comarca del Capcir

Capcir


Capcir

Comarca de la Catalunya del Nord amb capital a Formiguera, el Capcir està situat entre els 1500 i 1700m d’alçada.Forma part de França, concretament a la regió de Languedoc-Roselló.
Va formar part de Catalunya fins que es va formar el Tractat dels Pirineus. El Capcir és regat pel riu Aude de sud a nord. Degut a la seva proximitat amb Catalunya i el fet d’haver format part d’ella, fa que es mantinguin encara trets culturals i lingüístics propis del català.

Capcir és la connexió entre la vall de l’Aude amb la Cerdanya que gràcies al seu atractiu turístic ha crescut de manera considerable durant els últims 40 anys.

Pel que fa al seu patrimoni arquitectònic, el romànic és el més comú. Al capcir s’hi pot trobar:

Santa Maria de Formiguera: es l’església principal de la capital del Capcir. Església romànica amb campanar d’espadanya. El seu mobiliari és vertaderament important ja que és l’església de la capital de comarca, on s’hi pot veure una Mare de Déu, un Crist romànic i veris retaules barrocs. Cal destacar que el 1992 va ser declarada monument històric francés.

El castell de la Llaguna: fortificació actualment arruïnada, pertany a la vila de La Llaguna. Encara, però, podem trobar una torre i algunes senyals que romanen a l’església de Sant Vicenç de la Llaguna, que està construïda al antic espai on hi havia el vell castell. Compta amb una planta rectangular i amb un campanar d’espadanya.
Pel que fa a la torre, que amb prou feines s’aguanta de peu, aproximadament fa 9 metres d’alçada i es pot entreveure les dues plantes de la qual estava estructurada.

Sant Romà de Ral: Aquesta església està situada a dalt d’un turó on s’hi pot gaudir d’unes vistes privilegiades de la regió de Ral i del Pantà de Puigbalador. De la etapa romànica encara s’hi conserven elements decoratius amb bandes llombardes. Compta amb una sola nau tot i que se li adjuntà una capella lateral al nord. També hi ha un campanar d’espadanya. S’hi conserven pintures al fresc així com retaules barrocs i una pila bautismal. El retaule ens ensenya al centre La Mare de Déu amb el seu infant.

Coses per fer a Capcir

  • Esquí nòrdic
  • Senderisme
  • Gaudir del romànic
  • Llac de Matamala

Descobreix els Pirineus

Què més podeu visitar amb Discover Pyrenees?